Χρήσιμες Πληροφορίες – Κινέζικη Γλώσσα

Κινέζικη Γλώσσα

Η Κινέζικη Γλώσσα, ομιλείται περίπου από το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν και αποτελείται από πολλές διαφορετικές διαλέκτους, τα Μάνταριν (Πεκίνο) και τα Καντονέζικα (Hong Kong) είναι δύο από τις πιο διαδεδομένες.

汉语 Hànyǔ – Μάνταριν (Πεκίνο)

  • Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη διάλεκτος παγκοσμίως, και μία από τις 8 σημαντικότερες διαλέκτους στην Κίνα.
  • Είναι η επίσημη γλώσσα της Λ.Δ. της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Ταιβάν.

Κλασσικά κινέζικα

Δεν έχουν σημεία στίξης και γράφονται με 2 τρόπους: οριζόντια (από δεξιά προς τα αριστερά ή από αριστερά προς τα δεξιά) ή ακόμα και κάθετα (από επάνω προς τα κάτω).

Σύγχρονα κινέζικα (η γλώσσα που μαθαίνουν οι ξένοι)

  • Τα απλοποιημένα σύγχρονα κινέζικα γράφονται όπως ακούγονται και η προφορά τους (γνωστή ως 汉语拼音 Hànyǔ Pīnyīn) είναι πιο εύκολη από την προφορά στα Μάνταριν.

Εκλατινισμός των Κινέζικων & Επίσημο Σύστημα Εκμάθησης Κινέζικων 拼音 Pīnyīn

Έχουν γίνει διάφορες ενέργειες μεταγραφής της κινεζικής σε λατινικούς χαρακτήρες. Pīnyīn (Πινγίν) είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα γραφής, το οποίο χρησιμοποιεί γράμματα των δυτικών αλφάβητων για να αποδώσει την προφορά μιας λέξης στα Μάνταριν. Υιοθετήθηκε πρώτα από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και μετέπειτα από τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν. Το Πινγίν είναι επίσης το σύστημα που εφαρμόζεται σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία για την εκμάθηση της κινεζικής.

Προφορά – Τονισμός στη Κινέζικη Γλώσσα

Πολλοί ήχοι στα Μάνταριν μοιάζουν με τους αγγλικούς, αρκεί να τονιστεί σωστά η λέξη γιατί υπάρχουν πολλές λέξεις που γράφονται και προφέρονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά σημαίνουν κάτι τελείως διαφορετικό. Η κινέζικη γλώσσα (τα Μάνταριν) έχει 5 τόνους (εκ των οποίων ο ένας είναι άφωνος) , οι οποίοι τοποθετούνται όλοι πάνω από κάποιο φωνήεν.

Κινέζικη Γραφή

Η Κινεζική Γλώσσα είναι μία από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου και η μοναδική ζωντανή γλώσσα που χρησιμοποιεί γραφικό ιερογλυφικό σύστημα (ιδεογράμματα) το οποίο επιτρέπει τη οπτική του κατανόηση. Στη κινέζικη γραφή οι απλές λέξεις δεν είναι πάνω από 328 ενώ τα ιδεογράμματα είναι πολύ περισσότερα και μπορεί να έχουν πολλές έννοιες.

Κινέζικη Γραμματική

Η κινέζικη γλώσσα δεν είναι δύσκολη γιατί έχει πολύ απλή σύνταξη και γραμματική. Η μόνη δυσκολία είναι η αποστήθιση των ιδεογραμμάτων. Γενικά η γλώσσα αποτελείται από χαρακτήρες-λέξεις χωρίς να υπάρχουν κλιτά ή άκλιτα μέρη του λόγου, γένη, πτώσεις, κλπ. Η σημασία μιας λέξης καθορίζεται από το σύνολο των λέξεων και την θέση της μέσα στη φράση. Έτσι η λέξη “βλέπω” μπορεί να σημαίνει έβλεπα, θα βλέπεις, η όραση, κ.λ.π.

Ποιοι διδάσκουν τη κινέζικη γλώσσα;

Η κινέζικη γλώσσα διδάσκεται σωστά και υπεύθυνα από έμπειρους καθηγητές με πανεπιστημιακές σπουδές και πλήρως καταρτισμένοι στη διδασκαλία της κινέζικης γλώσσας ως ξένης. Όλοι οι διδάσκοντες υποχρεωτικά συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια. Παρόλο που οι καθηγητές ομιλούν τα Κινέζικα σε επίπεδο μητρικής γλώσσας, γνωρίζουν πολύ καλά ελληνικά, γεγονός που εξασφαλίζει την πλήρη κατανόηση των αποριών των Ελλήνων σπουδαστών κατά την διάρκεια της φοίτησης τους, καθώς και την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Ο κύκλος των μαθημάτων υλοποιείται με άριστα αποτελέσματα από το άρτια καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό υπό την εποπτεία του Υπεύθυνου Σπουδών.

Πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να συνεννοούμαι στα Κινέζικα σε καθημερινό επίπεδο; Θέλω να ξεκινήσω, αλλά με προβληματίζει η διαφορετικότητα της γλώσσας.

Μην προβληματίζεστε! Είναι αλήθεια ότι η εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας απαιτεί χρόνο. Για να συνεννοηθεί κανείς στα Κινέζικα σε καθημερινό επίπεδο χρειάζεται περίπου ένα χρόνο μαθημάτων. Αν ο σπουδαστής είναι πολύ αφοσιωμένος ίσως χρειαστεί και λιγότερο από χρόνο.